Zangwerk Atelier

Ik heb het nog nooit gedaan… dus ik denk dat ik het wel kan

Het zou zomaar pedant of arrogant over kunnen komen als je niet weet dat de woorden tot ons komen via Astrid Lindgren’s Pipi Langkous. De kinderserie laat de tegenstelling zien van een vrijgevochten meisje dat opgroeit zonder de opvoeding van goedbedoelende ouders en haar twee vriendjes die wel die opvoeding genieten. Passen in de vorm, voldoen aan de norm en weten hoe het hoort.

Je voelt natuurlijk al lang aan waar ik naar toe wil. Juist ja, zingen. Jammer genoeg gaat het bij velen met zingen ook zo. Om wat voor redenen dan ook komen we in het hokje van diegenen die niet aan de norm voldoen en leven de we rest van ons leven in de veronderstelling dat dat zo is en nooit meer veranderd tenzij er een gedisciplineerd pad gevolgd gaat worden om tot vaardigheid te komen.

Onzin, zingen begint bij zingen. Zingen voldoet in het begin zelden aan de geldende norm van schoonheid maar kan altijd, mooi of niet mooi’, ervaren worden als een verbindende, bevrijdende en helende activiteit.
Zingen is overigens ook helemaal niet bedoeld om ‘mooi’ te zijn. Zingen is bedoeld als zingen; het verheffen van je stem vanuit een plek in je lijf waar woorden niet meer komen, waar als vanzelf verbinding en contact ontstaat als je het samen met anderen doet en bereid bent je ruimte daarvoor in te nemen. Het ontdekken van je eigen stem is bijna altijd een bevrijdende ervaring.

Kom ook mantrazingen ook als je het nog nooit hebt gedaan! De mantra’s hebben meestal een sprirituele of zelfs religieuze tekst. We hangen echter geen religieuze stroming aan, er is niets wat je moet voelen of geloven. Het gaat om de ervaring van de samenzang.

Data (onder voorbehoud) najaar 2018 – PUUR – Mantrazingen in het Jeroen Bosch:
Vrijdag 5 okt.
Vrijdag 9 nov..
Vrijdag 14 dec.

Tijd:                    van 20.00 tot 22.00
Locatie:             Hasseltse Kapel
Adres:               Hasseltplein 7, Tilburg
Entree:              € 10,-  per deelname
Aanmelden:     Niet verplicht maar wel fijn voor mijn voorbereiding

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder


Blues… omdat er altijd hoop is

There’s a leak in this old building, 
And my soul has got to move.

Lekker zinnetje! En zo’n prachtige, compacte metafoor die je geheel naar eigen believen kunt invullen. Het kan èn heel groot èn heel klein.
Voor mij gaat het hier over inspiratie, of liever, het ontbreken er van. Te lang volgen van hetzelfde pad waardoor de bezieling eruit weglekt. En natuurlijk ook het moment van inzicht dat het anders moet; het gevoel dat de ziel gevangen zit en een ander onderkomen moet vinden om zijn inspirerende werk te kunnen doen.

Vaak zijn het keerpunten in je leven. Ik weet er een aantal nog precies. Maar het kan ook veel kleiner, in momenten.
Mij overkwam het de afgelopen maand met het afblazen van ons prachtige TalentZingt project in Italië. Niet dat we geen inspiratie hebben maar het lukt ons kennelijk niet mensen te inspireren om deel te nemen. Niet voldoende gegadigden terwijl ‘we toch zo’n fantastisch programma hebben met louter en alleen lof van de deelnemers’.
Maar ja, die lof is van gisteren en geeft geen enkele garantie voor de toekomst. Het maakt wel duidelijk dat er beweging moet komen. My soul has got to move.

Vervolgens ontstaat er een leegte waarvan je niet weet of die gevuld gaat worden. Het nieuwe moet zich aandienen in de leegte. Je kunt hem niet bedenken. Alert wachten en help durven roepen is alles wat je kan doen.
De periode van Pasen naar Pinksteren gaat daar helemaal over. De dood van het oude, weet hebbende van de wederopstanding en dan de groei naar de volgende stap. Geen garantie, geen controle, alleen hoop, omdat je weet dat het goed is.

En in die leegte is zingen enorm heilzaam. Zingen over de leegte zelf, over verlangen, hoop, vertrouwen, liefde en wilskracht. Genoeg dus voor een gloednieuwe mantra.
We hebben er een onvervalste blues van gemaakt, omdat blues dat allemaal in zich heeft. Omdat ze daarvoor in de wereld is gebracht. Blues zingen… omdat er altijd hoop is.

We gaan hem zeker zingen op 20 april in de prachtige kapel van het JBZ. Hopelijk wil je erbij zijn en heb je ook al iets om over te zingen maar het mag ook gaan over niets. Want zingen is op zichzelf al goed voor van alles en nog wat.

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder


Hoppetee, vooruit met de geit

Er is licht in een mens van licht,
En zo iemand verlicht de hele wereld.
Als hij niet straalt, is hij duisternis.
(Thomas Ev. *)

Wat er eigenlijk staat is: als je denkt dat je er nog niet bent, niet aan toe bent, je beter nog even kunt wachten tot je nòg beter bent, dan ben je er ook niet … en ga je er ook niet komen. Je gedachten scheppen dan als het ware een afstand tot het doel en dat raakt daarmee juist verder weg.

Probeer je eens twee mensen voor de geest te halen op wie jij de eerste twee regels van toepassing vindt. Ik ken er wel twintig. Wie? Nou vooruit, eentje dan: Malala Yousafzai.
Het kan gelukkig ook kleiner, in momenten. Probeer vooral ook eens te denken aan de keren dat het jou overkwam; ja inderdaad, meestal overkomt het je. Ook die ken ik en ook de keren dat de laatste regel me parten speelde. En zo zal het altijd zijn.
Hoe mooi is het dan om eens per jaar stil te staan bij het feit dat in elk geval de eerste regel op ons allemaal van toepassing is, niemand uitgezonderd! Er is licht in een mens van licht…

Voor mij is dàt de aanmoediging van Pasen. Met Kerst keerde het licht al terug op aarde en nu wordt het tijd om er iets mee aan te vangen. Hoppetee, vooruit met de geit. Ga doen waar je goed in bent en blij van wordt, en verlicht de wereld om je heen.
En kijk daarbij, ter inspiratie, vooral de komende weken om je heen want de natuur snapt dit als geen ander. Er zou dan ook kunnen staan: er is zang in de merel en zijn zang verblijdt de hele buurt. En zeker ook: er is een lied in jouw ziel, en het verdient gezongen te worden. Als het niet wordt gezongen, blijft het stil.

Nu houd ik erg van de stilte maar die is mooier als ze wordt afgewisseld met zang en nog veel mooier met samenzang. Dus hoop ik van harte dat deze uitnodiging je inspireert om volgende week vrijdag mee te komen zingen èn stil te zijn en daarmee uit te kijken naar het komende paasfeest, of gewoon ‘de lente’, zo je wilt. In elk geval: Vrolijk Pasen!

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

*) Logion 24 uit Het Thomas Evangelie; een gnostisch geschrift  bestaande uit 114 uitspraken (logia) van Jezus. Voor toelichting bij de prachtige logia lees ik graag het boek van Bram Moerland.