Zangwerk Atelier

Een Kerstlied van Toon

Toon Hermans

We kijken wel náár elkaar maar niet ìn elkaar,
De blik houd op bij de pupillen,
Stuit af en dringt niet door naar binnen.
De ogen zijn niet doorzichtig, maar gemaskerd.

Zo zijn we misschien wel geworden, uit angst voor elkaar.
We hebben elkaar door de eeuwen heen misschien wel te veel pijn gedaan
Om open te zijn voor elkaar en vrij van enig wantrouwen,
We durven niet en sluiten de blinden van onze ziel,
En nemen de pose aan van een bepaalde persoon.

We kijken naar elkaar zonder elkaar werkelijk te zien,
We schetteren er wat teksten uit,
wat loze kreten en klanken die niet doordringen naar het hart.

Herkenbaar? Voor mij wel. Maar zingend kun je ervaren dat het ook anders kan!
Niet dat ik het kan garandéren, was het maar zo simpel. Maar ik weet wel heel zeker dat zingen iets anders is dan praten, dat zingen voorbij de woorden komt, dat zingen een veel grotere kans op verbinding en contact in zich draagt.

En daar gaat het om met Kerstmis: iedereen inclusief, niemand buitengesloten, voor iedereen plek in de herberg van je hart. Dus kom zingen! Volgende week vrijdag kan het weer in de Hasseltse Kapel. Er zijn nieuwe, comfortabelere stoelen en er is een enorme kerststal. Hopelijk wil je er bij zijn.

We zingen in elk geval: Ik open mijn handen, ik open mijn hart, Ik open mijn ogen en ontmoet…jou! Over terugkerend licht en natuurlijk een stuk of twee Kerstmantra’s.

Welkom op vrijdag 15 december

Tijd:        van 20.15 tot 22.15
Locatie: Hasseltse Kapel
Hasseltplein 7
Tilburg
Entree: € 10,-

Data voorjaar 2018
2 februari, 2 maart, 6 april en 8 juni

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder


Zingen… een cadeautje

‘Koop liever ervaringen dan spullen. Aan spullen wen je veel sneller en ze zijn gemakkelijker te vergelijken met spullen van anderen. Daardoor raak je sneller teleurgesteld in wat je hebt.
Van ervaringen geniet je ook als ze voorbij zijn. Vaak zelfs meer: kamperen in de ijzige kou is ter plekke afzien, maar achteraf een mooi verhaal. Mensen zijn de optelsom van hun herinneringen, hun ervaringen. Met een ervaring investeer je dus in jezelf’.

Dit las ik enige tijd geleden. En daar ben ik het van harte mee eens en laat zingen nu precies zo’n ervaring kunnen worden.
Zingend op zoek naar je eigen stemgeluid zoals je dat nog nooit ervaren hebt. Zingen, zomaar, zonder voorop gesteld doel en ontdekken wat er dan komt. Net zoals de man op het plaatje, die overduidelijk bezingt hoe hij zich voelt: zingend in de regen, zonder ander doel dan de ervaring van het zingen op dat moment (en iedereen mag het horen).

Met een ervaring als cadeau investeer je dus in de ontvanger. Welnu! Geef eens een avond of dagje zingen cadeau aan je partner, ouders, vriend of vriendin en bovenal, ook aan jezelf.

Vrijdag 24 november kan het al bij onze mantrazingavond in de prachtige kapel van het Jeroen Bosch ZH. En op zaterdag 16 december is er nog plaats op de dagworkshop. Mooie cadeau’s voor een kleine prijs.

In 2017 zijn er nog twee data:
Vrijdag 24 november
Donderdag 21 december
Data 2018 volgen snel

Tijd:        van 20.00 tot 22.00
Locatie: Kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Henri Dunantstraat 1
‘s-Hertogenbosch
Entree: € 10,-

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder


Het gaat gebeuren…

handschrift Wilhelmus van Nassouwe

Onze nieuwe regering heeft het omarmd en vastgelegd in het regeerakkoord. We kunnen er niet meer omheen. Zingen verbindt en verbroedert, maakt los en schept ruimte. We hebben er eindelijk het nationaal belang van ingezien. De dwaling is voorbij en de jeugd gaat het weer leren.

Voor wat betreft de repertoirekeuze moeten we er nog een kleine politieke prijs voor betalen maar dan heb je ook wat.
En we willen natuurlijk wel dat het ‘ergens naar klinkt’. Basisscholen krijgen budget om het belang van zingen bij de kids om te zetten in een vaardigheid waarmee dat ook kan.
Voor volwassenen komt er een Persoonlijk Budget voor achterstallig onderhoud (stembevrijding). En het is een opsteker voor alle immigranten voor wie zingen zo ongeveer even logisch is als praten. Kunnen we ook wat van hen leren tijdens de inburgering.

En bij onze mantrazingavonden gebeurt het al jaren; zingen om jezelf luidkeels tot uitdrukking te brengen in de wereld en te ervaren wat die verbinding met je doet. Eenvoudige melodieën zonder toeters en bellen en vooral zonder het verhaal van de tekst. Slechts een korte zin vol doorleefde wijsheid, die ieder voor zichzelf, in zijn eigen lied kan beleven.

Hartelijke groet,
WILHELMUS Stokwielder