Blog

Mijn nieuwsbrieven

Blog

Mijn nieuwsbrieven

Land of Hope and Glory!

 

The Last Night of the Proms. Elk jaar weer hetzelfde liedje. Ze krijgen er geen genoeg van, die Engelsen. Ik ook niet trouwens. En gelijk hebben ze. Zo’n enorm gevoel van éénheid, van erbij horen. Dat laat je niet koud. Samenzijn met de hele club, als één, verbonden door een vlag, een gek petje en een ijzersterk lied dat iedereen mee kan zingen. Nou, dan wil je wel.

Volgens mij vervult samen zingen een diep menselijk verlangen, nl. de verbinding met je medemens; een vervulling die wij in het dagelijkse leven niet zo makkelijk ervaren. Want daar ben ik een individueel ikje, aan het werk of levend tussen andere individuele ikken.
Maar als die verbondenheid ons overkomt gebeurt er iets in ons hart. Denk maar aan een verliefdheid, een vriendschap, maar ook een aardige glimlach èn… in samenzang. Misschien herinnert het ons aan de verbondenheid waarmee wij geboren werden, die met onze moeder. Een verbondenheid die we noodzakelijkerwijs hebben moeten inleveren maar waar we, weliswaar op een volwassen manier, noem het bewust, naar terug verlangen in de vorm van geaccepteerd worden, erbij horen, ‘wij’.

Als er samen gezongen wordt, zoals bij zo’n Last Night of the Proms, kan het bijna niet anders dan dat je het weer voelt. Je ervaart de verbinding aan den lijve. Je voelt je ingebed en veilig. Je vergeet dat er moed voor nodig is. Je wordt van harte uitgenodigd om mee te doen, omdat ook jouw stem van belang is. Je weet voor even dat het zònder jou nooit zo klinkt als mèt jouw zang. Er ontstaat het vervullende gevoel dat je ‘wij’ noemt. En dan wil jouw ziel zingen, dat weet ik zeker.

En dat is precies de bedoeling van ZIELSVEEL zingen in het Jeroen Bosch. We zingen eenvoudige melodieën met een korte tekst die tot onze ziel spreekt. We streven naar niets, we hoeven niets te bereiken en er is niets wat je zou moeten voelen of geloven. Alleen maar zingen, ingetogen zacht of uit volle borst. En we zien wel wat er in het moment wil ontstaan. Wie weet, misschien wel het lied van jouw ziel.

Welkom weer op vrijdag 25 oktober in de prachtige kapel van het Jeroen Bosch. Er is ook een ZIELSVEEL zingen in hartje Breda met op 1 november een speciale allerzielenzang waarin we de dierbaren die jou zijn ontvallen toezingen.
Hopelijk wil je er bij zijn en misschien heb je een (ziels)vriend(in) met wie je dat zou willen beleven. We zien je graag.

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

Data najaar 2019: 25 oktober, 22 nov, 19 dec
Tijd:                     van 20.00 tot 22.00
Locatie:               Kapel Jeroen Bosch ZH
Adres:                 Henri Dunantstraat 1, Den Bosch
Entree:                € 11,- per deelname
Aanmelden:       Niet verplicht maar wel fijn voor onze voorbereiding

Vorige nieuwsbrieven

ik, jij en de harmonie is DRIE

Ik vraag bijna altijd aan deelnemers aan een workshop wat het eenvoudigste verschil is tussen praten en zingen? De ideeën zijn meestal: toonhoogte, melodie, gevoel etc. Het simpelste antwoord is volgens mij: je maakt een klinker wat langer van bijvoorbeeld A naar...

Zingen is pure overvloed

‘Zingen uit louter vreugde is het mooiste’ liet ik Toon in de vorige nieuwsbrief zeggen. Je kan natuurlijk ook zingen over een tekort of gemis. Maar dan is het nog steeds overvloed die er uit wil. Daarom is het ook zo lekker èn gezond zoals de laatste tijd van alle...

Zingen is zinvol

Om deze stelling te onderbouwen laat ik graag Toon aan het woord. Want als die het zegt…: “ Je kunt zingen voor anderen èn je kunt zingen voor jezelf. Het is allebei zinvol. Zingen uit louter vreugde is het mooiste. Ik wil niet zeggen dat er...

Nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je bent succesvol aangemeld. Eerdere nieuwsbrieven kun je teruglezen op de Blog-pagina

Nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je bent succesvol aangemeld. Eerdere nieuwsbrieven kun je teruglezen op de Blog-pagina