The Last Night of the Proms. Elk jaar weer hetzelfde liedje. Ze krijgen er geen genoeg van, die Engelsen. Ik ook niet trouwens. En gelijk hebben ze. Zo’n enorm gevoel van éénheid, van erbij horen. Dat laat je niet koud. Samenzijn met de hele club, als één, verbonden door een vlag, een gek petje en een ijzersterk lied dat iedereen mee kan zingen. Nou, dan wil je wel.

Volgens mij vervult samen zingen een diep menselijk verlangen, nl. de verbinding met je medemens; een vervulling die wij in het dagelijkse leven niet zo makkelijk ervaren. Want daar ben ik een individueel ikje, aan het werk of levend tussen andere individuele ikken.
Maar als die verbondenheid ons overkomt gebeurt er iets in ons hart. Denk maar aan een verliefdheid, een vriendschap, maar ook een aardige glimlach èn… in samenzang. Misschien herinnert het ons aan de verbondenheid waarmee wij geboren werden, die met onze moeder. Een verbondenheid die we noodzakelijkerwijs hebben moeten inleveren maar waar we, weliswaar op een volwassen manier, noem het bewust, naar terug verlangen in de vorm van geaccepteerd worden, erbij horen, ‘wij’.

Als er samen gezongen wordt, zoals bij zo’n Last Night of the Proms, kan het bijna niet anders dan dat je het weer voelt. Je ervaart de verbinding aan den lijve. Je voelt je ingebed en veilig. Je vergeet dat er moed voor nodig is. Je wordt van harte uitgenodigd om mee te doen, omdat ook jouw stem van belang is. Je weet voor even dat het zònder jou nooit zo klinkt als mèt jouw zang. Er ontstaat het vervullende gevoel dat je ‘wij’ noemt. En dan wil jouw ziel zingen, dat weet ik zeker.

En dat is precies de bedoeling van ZIELSVEEL zingen in het Jeroen Bosch. We zingen eenvoudige melodieën met een korte tekst die tot onze ziel spreekt. We streven naar niets, we hoeven niets te bereiken en er is niets wat je zou moeten voelen of geloven. Alleen maar zingen, ingetogen zacht of uit volle borst. En we zien wel wat er in het moment wil ontstaan. Wie weet, misschien wel het lied van jouw ziel.

Welkom weer op vrijdag 25 oktober in de prachtige kapel van het Jeroen Bosch. Er is ook een ZIELSVEEL zingen in hartje Breda met op 1 november een speciale allerzielenzang waarin we de dierbaren die jou zijn ontvallen toezingen.
Hopelijk wil je er bij zijn en misschien heb je een (ziels)vriend(in) met wie je dat zou willen beleven. We zien je graag.

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

Vorige nieuwsbrieven

Goed genoeg …

In het programma Zomergasten vertelde Carola Schouten openhartig dat de vraag ‘ben ik wel goed genoeg’, haar regelmatig parten speelt. Het antwoord, dat ze vindt in haar geloof is: ‘je bent geliefd’. In eerste instantie lijkt het geen antwoord op de vraag. Geliefd...

Ode an die Freude

Dit jaar is het Beethovenjaar. De 250e verjaardag van de grootste componist van de 19e eeuw. Wat Van Beethoven zo speciaal maakt is zijn volledige onafhankelijke geest. Hij wenste zich niet te conformeren aan ‘hoe het hoorde’ maar liet zich volledig leiden door ‘wát...

Veel goede voornemens

Roep vanaf de daken van jullie huizen, Wat jouw oren gehoord hebben. Want niemand steekt een lamp aan, En verbergt die onder een korenmaat of een verborgen plaats. Maar zet de lamp op een voet opdat iedereen die komt en gaat, Het licht zal zien. (Thomasevangelie,...