Verkoop je intelligentie en koop verbazing
Rumi

Dit is een wel heel werelds zinnetje van de grote Perzische filosoof, die meestal grossiert in meer poëtische wijsheden. Kopen en verkopen is daar niet zo vaak onderwerp van gesprek.
Enfin, een uitwisseling van intelligentie tegen verbazing dus; en de cirkel is rond als de verbazing die je koopt weer de intelligentie van een ander zou zijn. Te mooi om waar te zijn, om niet te zeggen utopisch. Met ‘vaardigheid’ in plaats van ‘intelligentie’ wordt het al een stuk meer van onze wereld. Jij kunt iets en dat wekt mijn verbazing zodanig, dat ik het ook wil kunnen. Helaas kan dat dan weer niet. Want de vaardigheid zit onlosmakelijk in jou. Je kunt wel via de ervaring proberen de vaardigheid, bijvoorbeeld vrij zingen, over te dragen.

En dan zijn we er heel dichtbij en zo bedoeld Rumi het volgens mij ook. “Koop ervaringen in plaats van spullen” want ervaringen leven veel langer en maken je een stuk blijer dan dingen. De zin van de zaak is dan niet het einde van het vermaak maar juist het begin. Bovendien is de ervaring van mij onvergelijkbaar met de ervaring van jou en daardoor altijd uniek.

En zoals ik het lees zit er nog iets verstopt in dat zinnetje. Als je verkoopt wat je hebt is het op enig moment op. Je intelligentie ben je, dus raakt nooit op en kan je eindeloos uitdelen, al dan niet in ruil voor geld of verbazing. Dat geldt overigens voor alles wat van jouw Ronde Tafel komt, maar daarover straks meer. Je kunt er eindeloos van uitdelen, het raakt nooit op, is per definitie van betekenis en je wordt er bijna altijd gelukkig van.

Weet je wat ook waar is: geef een ervaring cadeau dan investeer je in de ander. En laten we dat met onze zangactiviteiten nu net in de aanbieding hebben. Zingen is puur ervaring; de ervaring van contact met jezelf en de ander, ruimte geven aan je stem en ruimte nemen voor je lied, de woordeloze verbinding in de samenzang, om maar wat te noemen.

Als je bovendien jezelf er bij geeft is het driedubbele pret. Doe je vriend, vriendin, partner of collega een mantrazingavond cadeau en ga zelf mee. Of een zangworkshop, of het prachtige, nieuwe, meerdaagse traject Stem van de Ronde Tafel, waar je kunt ontdekken welke talenten bij jou aangeschoven zijn, hoe die eruitzien en hoe ze voor jou aan de slag zijn…, of niet. Allemaal ervaringen die een leven lang meegaan.

Vrijdag 21 december kan het al in de Kapel van het Jeroen Bosch. Een prachtige mantra-avond met liederen van liefde, leven en licht en vanwege de tijd van het jaar natuurlijk ook wat Kerst. Hopelijk wil je er bij zijn.

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

Vorige nieuwsbrieven

Zingen ontwapent!

Wat Kerstavond 1914. Rond zeven uur knippert Albert Morren met z’n ogen. Wat ziet hij nu vanuit zijn loopgraaf aan de frontlinie. Aan de overkant, in de andere loopgraaf doet de vijand lichtjes aan. Dan fakkels en vervolgens zelfs kerstbomen. Er klinkt het Stille...

Via de spiegel kan je naar binnen

 Genoeg is genoeg. Meestal een uitspraak als het al veel te lang, veel te veel is geweest. Het enorme aantal burn out klachten en stressgerelateerde problemen komt hieruit voort; uit het grenzeloos meer moeten, of vooral, denken dat je zou moeten. Het gaat dan...

Land of Hope and Glory!

The Last Night of the Proms. Elk jaar weer hetzelfde liedje. Ze krijgen er geen genoeg van, die Engelsen. Ik ook niet trouwens. En gelijk hebben ze. Zo’n enorm gevoel van éénheid, van erbij horen. Dat laat je niet koud. Samenzijn met de hele club, als één, verbonden...