Timothy Gallwey deed in de jaren ’70 een ontdekking die leidde tot een boekje (The Inner Game of Tennis) dat de visie op techniektraining van miljoenen sporters heeft veranderd.
In een notendop: Gallwey realiseerde zich dat er tijdens een tenniswedstrijd feitelijk twee wedstrijden tegelijkertijd aan de gang zijn. De eerste tegen een tegenstander. De tweede, een innerlijke wedstrijd tegen verwachtingen, zenuwen, en allerlei gedachten die zich in je hebben genesteld. Gallwey begint bij de tweede wedstrijd.

Hetzelfde gebeurt als mensen zingen, zelfs als ze dat al ‘kunnen’; het gebeurt in sterkere mate bij hen die dat wel zouden willen maar niet durven en bovenal bij degenen die denken dat ze helemáál niet kunnen zingen. Maar ja, je wil nu eenmaal zingen, Zielsveel Zingen, dus ga je werken aan het beter worden. De uiterlijke wedstrijd.
Het is mijn overtuiging dat, net als bij Gallwey’s visie, de grootste winst te behalen is bij het winnen van de innerlijke strijd. Stembevrijding gaat precies daarover.

Uitgangspunt is: je hebt een stem dus je hebt alles in huis om te zingen. Tweede uitgangspunt: je bent al ver genoeg. Stembevrijding gaat voorbij aan techniek, voorbij aan de overtuiging dat je eerst zuiver moet kunnen zingen om het te mogen doen, voorbij aan het doel dat zingen moet leiden tot een sjiek gezongen lied. Stembevrijding gaat op zoek naar jouw stem, die zonder twijfel nog aanwezig is onder het stof van je eigen oordeel dat je wellicht al jaren door anderen bevestigd hebt gekregen. Laten we eerst maar eens  gaan zingen, puur voor het plezier en de beleving ervan. Dat is meteen ook het voornaamste doel van mijn werk.

Vandaar dat ik iedereen zo graag elke maand oproep om te komen Zielsveelzingen. Zielsveel Zingen is makkelijk. Onze liederen zijn eenvoudig en hebben nauwelijks tekst zodat er geen zangkunst vereist is, geen goed je best doen, er wordt niets van je verwacht. Puur en alleen jouw stem, precies zoals die nu is, meer is niet nodig. Dan opent de deur naar het geheim van samenzang en ga je vanzelf Zielsveel Zingen.

En hoewel elke avond begint met Om en eindigt met Amen en we tussendoor stil zijn, hangen we géén spirituele of religieuze richting aan. Er is ook geen verplichting, er is niets voorgeschreven dat je zou moeten voelen of geloven. Alles wat er dan gebeurt is een cadeau van de muziek en jouw aanwezigheid.
Kom ook (weer) op 10 maart in de prachtige kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. We hebben de laatste tijd gelukkig weer een grote groep maar je kan er altijd bij. Je bent van harte welkom.

Vorige nieuwsbrieven

A Christmas Carol

A Christmas CarolMerry Christmas Uncle!Grmmm, humbug…Christmas a humbug uncle…?What’s Christmas time to you but a time for paying bills without money, finding yourself a year older and not an hour richer.But I find it a very ha..Grmmm, humbug. “keep Christmas in your...

Heilige Plaatsen

Een plek waar de wind door je hoofd waait,Waar je doet waar je buik van gaat zingen,Waar je droomt zoveel je kan,Waar je bent wie je bent,Een plek van water, van zee, van lucht,van aarde, van vuur,Een plek waar je nooit verdwalen kunt,Een plek waar de vrijheid woont,...

De Kracht van Zingen

​Het is de kracht die van binnenuit komt die ons onbewust voortbeweegt. De kracht van instinct, van onvermijdelijkheid. De kracht van de liefde die ons alle barrières laat doorbreken, wat het ons ook kost. De kracht waar niets tegen bestand is. De bovennatuurlijke...