Genoeg is genoeg.
Meestal een uitspraak als het al veel te lang, veel te veel is geweest. Het enorme aantal burn out klachten en stressgerelateerde problemen komt hieruit voort; uit het grenzeloos meer moeten, of vooral, denken dat je zou moeten. Het gaat dan eigenlijk over tekortschieten. Daar hebben we allemaal wel ervaring mee. Ik kan het ook hebben, het onbehaaglijke gevoel dat tekortschieten met zich meebrengt. En voordat ik er erg in heb kan ook ik, die dit allemaal schrijft, terecht komen bij de donkere gedachte: ben ik wel goed genoeg.

De light-variant daarvan klinkt al vaak als mensen zich aanmelden voor het KnipKaartKoor en ook voor de mantrazingavonden. “Ik meld mij graag aan voor… PS. ik kan niet zingen hoor!”. Oftewel; ben ik wel goed genoeg? Het antwoord is: ja! En gelukkig is het verlangen overeind gebleven, denk ik dan. Het is gaan morrelen aan het bestaande verhaal en heeft de beweging in gang gezet. Ik weet inmiddels ook dat deze light-variant niet zelden gepaard gaat met een wezenlijke, diepere variant. Want zingen is een spiegel van de ziel.

Die spiegel brengt mij bij ons lieve nichtje Ruby (1 jaar) die één dag in de week bij ons is. Wat een feest om de ontwikkeling in zo’n eerste levensjaar mee te maken. Maar om er een boterham in te krijgen valt soms niet mee. Ze leert nu dat degene die ze in de spiegel ziet zijzelf is, maar kan dat nog niet helemaal bevatten. Al spelend met stukjes brood en een spiegel kwam mijn vrouw op het lumineuze idee om Ruby te vragen om het kindje in de spiegel een boterham te geven. Het werkte!

Wat een mooi beeld voor stembevrijding, dacht ik toen meteen! Je kan via de spiegel naar binnen! Met zingen (de spiegel) kom je direct bij de ziel. Zingend kan je de zielservaring opdoen dat je goed genoeg bent! Daarmee heeft zingen een enorm helend potentieel.Een omgeving waar ik dat voluit mag, en vooral waar jij mij wil horen is dan wel van belang. Maar eenmaal daar aangekomen doet de verbinding die samenzingen met zich meebrengt daar nog een schepje bovenop. Bovendien maakt de gedeelde vreugde van zo’n prachtige mantrazingavond dat het beklijft tot een onuitwisbare ervaring.

Wij bieden de juiste omgeving. Bij onze mantrazingavonden, en trouwens ook bij de KnipKaartKoren, is iedereen, met elke stem altijd welkom. Iedereen, met de stem zoals die nu is, is goed genoeg. Samen met je verlangen om te zingen is het meer dan genoeg. Kom, je bent van harte welkom.

 

Vorige nieuwsbrieven

Goed genoeg …

In het programma Zomergasten vertelde Carola Schouten openhartig dat de vraag ‘ben ik wel goed genoeg’, haar regelmatig parten speelt. Het antwoord, dat ze vindt in haar geloof is: ‘je bent geliefd’. In eerste instantie lijkt het geen antwoord op de vraag. Geliefd...

Ode an die Freude

Dit jaar is het Beethovenjaar. De 250e verjaardag van de grootste componist van de 19e eeuw. Wat Van Beethoven zo speciaal maakt is zijn volledige onafhankelijke geest. Hij wenste zich niet te conformeren aan ‘hoe het hoorde’ maar liet zich volledig leiden door ‘wát...

Veel goede voornemens

Roep vanaf de daken van jullie huizen, Wat jouw oren gehoord hebben. Want niemand steekt een lamp aan, En verbergt die onder een korenmaat of een verborgen plaats. Maar zet de lamp op een voet opdat iedereen die komt en gaat, Het licht zal zien. (Thomasevangelie,...