‘Zingen uit louter vreugde is het mooiste’ liet ik Toon in de vorige nieuwsbrief zeggen. Je kan natuurlijk ook zingen over een tekort of gemis. Maar dan is het nog steeds overvloed die er uit wil. Daarom is het ook zo lekker èn gezond zoals de laatste tijd van alle kanten wetenschappelijk wordt onderbouwd.
Zingen is: jij die gehoord wil worden in de overvloed die in je is.

Meestal is 80 % van de deelnemers aan mijn activiteiten vrouw. Wat is dat toch bij ons mannen dat wij ons zo moeilijk tot zingen laten verleiden. Jammer! Ik weet namelijk zeker dat onze mannenziel ook wil zingen.
Afgelopen zaterdag begeleidde ik mijn goede collega Alexander Poels bij een mannenworkshop stembevrijding. Allemaal mannen die een overdosis te zingen hadden. En òf daar gezongen werd. Ieder zijn eigen vreugde, verliefdheid, rouw of andere overvloed; zingend gedeeld met 12 broedermannen tussen de 19 en 78 jaar. Dat is indrukwekkend. Zingend worden wij plotseling broeders. ‘And you’ll never walk alone’.

En zo is het ook met de overvloed van de zomer. Die wil gezongen worden. Luister maar naar de luidruchtige vogels nu. Eerst hebben ze zonder terughoudendheid het ouderschap van moeder natuur aanvaard en volbracht en nu het werk er zo goed als op zit komt de uitbundigheid van het leven zelf aan de beurt, mannen voorop, zingen, zonder enige terughoudendheid! Vanavond zit hij er weer, de merelman, op het puntje van het dak. Luister maar.

En ook in jou zit zo goed als zeker overvloed die naar buiten wil. Het kan nog voor de zomervakantie begint. Kom naar de prachtige kapel van het Jeroen Bosch en neem een man mee. Speciale aanbieding deze laatste keer voor de vakantie: MANNEN HALF GELD.

Vorige nieuwsbrieven

Land of Hope and Glory!

The Last Night of the Proms. Elk jaar weer hetzelfde liedje. Ze krijgen er geen genoeg van, die Engelsen. Ik ook niet trouwens. En gelijk hebben ze. Zo’n enorm gevoel van éénheid, van erbij horen. Dat laat je niet koud. Samenzijn met de hele club, als één, verbonden...

ik, jij en de harmonie is DRIE

Ik vraag bijna altijd aan deelnemers aan een workshop wat het eenvoudigste verschil is tussen praten en zingen? De ideeën zijn meestal: toonhoogte, melodie, gevoel etc. Het simpelste antwoord is volgens mij: je maakt een klinker wat langer van bijvoorbeeld A naar...

Zingen is zinvol

Om deze stelling te onderbouwen laat ik graag Toon aan het woord. Want als die het zegt…: “ Je kunt zingen voor anderen èn je kunt zingen voor jezelf. Het is allebei zinvol. Zingen uit louter vreugde is het mooiste. Ik wil niet zeggen dat er...