Om deze stelling te onderbouwen laat ik graag Toon aan het woord. Want als die het zegt…:

“ Je kunt zingen voor anderen èn je kunt zingen voor jezelf. Het is allebei zinvol. Zingen uit louter vreugde is het mooiste. Ik wil niet zeggen dat er vroeger zoveel meer vreugdevolle mensen waren dan nu, maar er werd wel meer gezongen; in cafés bijvoorbeeld, als mensen wat op hadden, kon je er donder op zeggen dat als er één een lied inzette, de hele tent begon mee te zingen. (…)

Vooral dat a l’improviste, meerstemmige gezang was indrukwekkend. Zelfs diep in de nacht kon het gebeuren dat een wat overvolle figuur op eigen solistische wijze zijn hart leeg zong tussen de huizen van smalle donkere straten.

Zingen is hoe dan ook een menselijke uiting van hoog niveau, van welbehagen en gezondheid. Tagore heeft eens gezegd: ‘wanneer ik werk zal God mij achten, maar als ik zing heeft Hij mij lief”.

Tot zover Toon Hermans en ook deze nieuwsbrief want warmer dan het bovenstaande kan deze aanbeveling om te komen zingen niet worden. Als je namelijk de drank eruit schrapt komt zijn beschrijving behoorlijk dicht bij onze mantrazangavonden.

Maar voor de duidelijkheid een resumé: zingen is zinvol, menselijk op hoog niveau, vóór welbehagen, gezondheid èn… ‘godsammeliefhebben’, de favourite krachtterm van mijn moeder die ik nu eindelijk begrijp. Dankzij Tagore snap ik nu ook waarom ze de repetitie van het kerkkoor nooit oversloeg: lekker zingen, voor de liefde van God, maar vooral, gewoon samen met anderen, èn omdat het zinvol is!

Zin gekregen? Het kan weer volgende week vrijdag 24 mei in de Kapel van het JBZ in Den Bosch. Het kan ook bij de KnipKaartKoren in Waalwijk en Den Bosch. En om de nieuwerwetse schroom van je af te schudden ben je welkom op de dagworkshop van 22 juni. Hopelijk wil je er bij zijn. Je bent van harte welkom.

Volgende datum voorjaar 2019:  28 juni.
Tijd:                    van 20.00 tot 22.00
Locatie:              Kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Adres:                Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch
Entree:               € 10,-  per deelname
Aanmelden:     Niet verplicht maar wel fijn voor mijn voorbereiding

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

Vorige nieuwsbrieven

Zingen ontwapent!

Wat Kerstavond 1914. Rond zeven uur knippert Albert Morren met z’n ogen. Wat ziet hij nu vanuit zijn loopgraaf aan de frontlinie. Aan de overkant, in de andere loopgraaf doet de vijand lichtjes aan. Dan fakkels en vervolgens zelfs kerstbomen. Er klinkt het Stille...

Via de spiegel kan je naar binnen

 Genoeg is genoeg. Meestal een uitspraak als het al veel te lang, veel te veel is geweest. Het enorme aantal burn out klachten en stressgerelateerde problemen komt hieruit voort; uit het grenzeloos meer moeten, of vooral, denken dat je zou moeten. Het gaat dan...

Land of Hope and Glory!

The Last Night of the Proms. Elk jaar weer hetzelfde liedje. Ze krijgen er geen genoeg van, die Engelsen. Ik ook niet trouwens. En gelijk hebben ze. Zo’n enorm gevoel van éénheid, van erbij horen. Dat laat je niet koud. Samenzijn met de hele club, als één, verbonden...