Om deze stelling te onderbouwen laat ik graag Toon aan het woord. Want als die het zegt…:

“ Je kunt zingen voor anderen èn je kunt zingen voor jezelf. Het is allebei zinvol. Zingen uit louter vreugde is het mooiste. Ik wil niet zeggen dat er vroeger zoveel meer vreugdevolle mensen waren dan nu, maar er werd wel meer gezongen; in cafés bijvoorbeeld, als mensen wat op hadden, kon je er donder op zeggen dat als er één een lied inzette, de hele tent begon mee te zingen. (…)

Vooral dat a l’improviste, meerstemmige gezang was indrukwekkend. Zelfs diep in de nacht kon het gebeuren dat een wat overvolle figuur op eigen solistische wijze zijn hart leeg zong tussen de huizen van smalle donkere straten.

Zingen is hoe dan ook een menselijke uiting van hoog niveau, van welbehagen en gezondheid. Tagore heeft eens gezegd: ‘wanneer ik werk zal God mij achten, maar als ik zing heeft Hij mij lief”.

Tot zover Toon Hermans en ook deze nieuwsbrief want warmer dan het bovenstaande kan deze aanbeveling om te komen zingen niet worden. Als je namelijk de drank eruit schrapt komt zijn beschrijving behoorlijk dicht bij onze mantrazangavonden.

Maar voor de duidelijkheid een resumé: zingen is zinvol, menselijk op hoog niveau, vóór welbehagen, gezondheid èn… ‘godsammeliefhebben’, de favourite krachtterm van mijn moeder die ik nu eindelijk begrijp. Dankzij Tagore snap ik nu ook waarom ze de repetitie van het kerkkoor nooit oversloeg: lekker zingen, voor de liefde van God, maar vooral, gewoon samen met anderen, èn omdat het zinvol is!

Zin gekregen? Het kan weer volgende week vrijdag 24 mei in de Kapel van het JBZ in Den Bosch. Het kan ook bij de KnipKaartKoren in Waalwijk en Den Bosch. En om de nieuwerwetse schroom van je af te schudden ben je welkom op de dagworkshop van 22 juni. Hopelijk wil je er bij zijn. Je bent van harte welkom.

Volgende datum voorjaar 2019:  28 juni.
Tijd:                    van 20.00 tot 22.00
Locatie:              Kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Adres:                Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch
Entree:               € 10,-  per deelname
Aanmelden:     Niet verplicht maar wel fijn voor mijn voorbereiding

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

Vorige nieuwsbrieven

ik, jij en de harmonie is DRIE

Ik vraag bijna altijd aan deelnemers aan een workshop wat het eenvoudigste verschil is tussen praten en zingen? De ideeën zijn meestal: toonhoogte, melodie, gevoel etc. Het simpelste antwoord is volgens mij: je maakt een klinker wat langer van bijvoorbeeld A naar...

Zingen is pure overvloed

‘Zingen uit louter vreugde is het mooiste’ liet ik Toon in de vorige nieuwsbrief zeggen. Je kan natuurlijk ook zingen over een tekort of gemis. Maar dan is het nog steeds overvloed die er uit wil. Daarom is het ook zo lekker èn gezond zoals de laatste tijd van alle...

Wat is mooi…

  Bron van Zijn, die ik ontmoet, In alles wat mij ontroert.* Onlangs reed ik naar huis van een workshop die ik gaf en het volgende zinnetje ging aldoor door mijn hoofd: 'wat is het toch fijn om ongegeneerd te genieten van je werk' . Het zit hem dan vooral in dat...