Wat Kerstavond 1914. Rond zeven uur knippert Albert Morren met z’n ogen. Wat ziet hij nu vanuit zijn loopgraaf aan de frontlinie. Aan de overkant, in de andere loopgraaf doet de vijand lichtjes aan. Dan fakkels en vervolgens zelfs kerstbomen. Er klinkt het Stille Nacht, Heilige Nacht. Niet eerder heeft het lied hem zo mooi in de oren geklonken. ‘Ik zal het nooit vergeten’, zal Morren later zeggen. ‘Het was een van de hoogtepunten van mijn leven’.

En zij, de Britten, kunnen niet achterblijven. Ze zingen ‘The First Noel’. De Duitsers applaudisseren en antwoorden met ‘O Tannenbaum’. Dat gaat zo even door tot de ‘vijanden’ gezamenlijk ‘O come ye faithful’ in het Latijn zingen. Kerstmis 1914 werd op talloze plaatsen langs de hele frontlinie met onderlinge voetbalwedstrijdjes en andere bijeenkomsten gevierd. ‘En als we met rust waren gelaten zou er geen schot meer gelost zijn’. Duizenden soldaten deden hun best om de vrede te bewaren. Het klinkt als een sprookje maar is toch echt gebeurd. Op Youtube kan je de BBC documentaire ‘Peace in No Mans Land’ er op nazien.

Het bovenstaande verhaal vind je ook in het inspirerende boek van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen. Een hoopvolle aaneenschakeling van voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek dat de mens van nature de vriendelijkheid zelve is. Dat niet ‘the survival of the fittest’ geleid heeft tot de mens die we nu zijn maar ‘the survival of the friendliest’. Een geweldig kerstcadeau voor jezelf als het nieuws van tegenwoordig je wat al te erg naar de keel grijpt.

En is het niet prachtig dat zelfs aan het front – waar destijds in enkele maanden al meer dan één miljoen soldaten waren gesneuveld – zoiets simpels als samenzingen mensen in hun hart raakt en samenbrengt. Een spontane zangavond op een onmogelijke plek in de meest desolate omstandigheden die je maar kunt voorstellen. En zelfs dan brengt samen zingen nog warmte in je hart.
Het geeft ons de inspiratie om er ook dit jaar weer een prachtige Kerst-mantra-avond van te maken in de prachtige kapel van het Jeroen Bosch ZH. In de hoop en veronderstelling dat die ervaring ook ons raakt in het hart. Je bent van harte welkom op DONDERDAG 19 december. Wegens logistiek in het JBZ zingen we vanaf 20.15u in plaats van het gebruikelijke 20.00u. Je bent ook welkom op vrijdag 20 december in de Lutherse Kerk in Breda.

Hartelijke groet,
Wim Stokwielder

Vorige nieuwsbrieven

Goed genoeg …

In het programma Zomergasten vertelde Carola Schouten openhartig dat de vraag ‘ben ik wel goed genoeg’, haar regelmatig parten speelt. Het antwoord, dat ze vindt in haar geloof is: ‘je bent geliefd’. In eerste instantie lijkt het geen antwoord op de vraag. Geliefd...

Ode an die Freude

Dit jaar is het Beethovenjaar. De 250e verjaardag van de grootste componist van de 19e eeuw. Wat Van Beethoven zo speciaal maakt is zijn volledige onafhankelijke geest. Hij wenste zich niet te conformeren aan ‘hoe het hoorde’ maar liet zich volledig leiden door ‘wát...

Veel goede voornemens

Roep vanaf de daken van jullie huizen, Wat jouw oren gehoord hebben. Want niemand steekt een lamp aan, En verbergt die onder een korenmaat of een verborgen plaats. Maar zet de lamp op een voet opdat iedereen die komt en gaat, Het licht zal zien. (Thomasevangelie,...